субота, 9. мај 2009.

Planina Durmitor

Planina Durmitor

durmitor, montenegro

Durmitor, kruna u crnogorskom planinskom vijencu, okićen ledničkim smaragdnim jezerima, po čijem broju se izdvaja u čitavoj niski dragulja poput Bjelasice, Sinjajevine, Komova, Prokletija... U podnožju Durmitora, planine čiji naziv ima značenje i na keltskom jeziku, nalazi se najviši grad u Crnoj Gori – Žabljak, koji okružuju 23 planinska vrha...

biking, krnovo, montenegro

Park obuhvata osnovnu planinsku masu Durmitora, djelove i površi jezera i Pivske planine, gornje djelove kanjonskih dolina Grabovice i Komarnice, kanjonsku dolinu rijeke Tare i kanjone njenih pritoka Sušice, Vaškovske rijeke i Drage. Prostire se na površini od 39.000 hektara, na teritoriji pet crnogorskih opština: Žabljak, Šavnik, Plužine, Mojkovac i Pljevlja. Najveći vrh planine Durmitor je Bobotov kuk, sa 2.525 mnm.

Na preko 1.500 metara nadmorske visine nalazi se 18 ledničkih jezera. U ovim krajevima nazivaju ih "gorske oči". Najveće i najljepše je Crno jezero. Ime je dobilo zbog odraza visoke četinarske šume koja ga okružuje. Čitavom bajkovitim pejzažom dominira gorostasni vrh Međed koji se izdiže iznad jezera.

Sjedište parka je grad Žabljak - najveći zimski centar u Crnoj Gori, sa značajnim smještajnim kapacitetima u hotelima i domaćoj radinosti, infrastrukturom za zimske sportove i uslužnim djelatnostima u oblasti turizma i planinarstva.
Planinarske staze su markirane i postoji organizovana paninarska vodička služba.

U zoni Nacionalnog parka, splavom, kajakom ili gumenim čamcem, nošeni maticom rijeke Tare, i vođeni sigurnom rukom splavara-skipera, savladavaćete bukove, tjesnace, limane i kolovrate, upoznaćete ljepotu najdubljeg kanjona Evrope.

Нема коментара:

Постави коментар